Domácí svařené víno vždy připraveno. Vyrobte si svařákový sirup!

Svařené víno

Domácí svařené víno je dobrotou, která zahřeje i v nejhorších zimních časech. Jeho vůně po skořici, badyánu a hřebíčku je opojná. Avšak zdlouhavá příprava může kohokoli odradit. Proto je dobré mí ve skříni schovaný svařákový sirup, kterým jednoduše ochutíte horké víno. Svařák tak máte v podstatě kdykoli k dispozici, během několika málo minut. protože je svařákový sirup voňavý a chutný sám o sobě, můžete jej použít jako jakýkoli jiný sirup – třeba na palačinky, dezerty či do zmrzlinových pohárů.

Povařit víno s kořením…

Běžná příprava svařeného vína probíhá tak, že si nachystáte koření a cukr a společně s vínem svaříte. Pokud ale vaříte příliš dlouho, víno přichází o alkohol. Vaříte-li příliš krátce, tak přicházíte zase o chuť koření. Spousta lidí proto svaří nejprve vodu s cukrem a kořením, a teprve poté přidá samotné víno, které už se jen prohřeje. Abyste si ale nemuseli pokaždé tento cukrový rozvar připravovat, můžete si ho připravit rovnou více a pak používat kdykoli budete mít chuť na svařené víno.

Svařené víno

Foto: Pexels

Sirup na svařené víno

Stejně jako existuje mnoho způsobů na přípravu samotného svařáku, existuje i spousta způsobů na přípravu svařákového sirupu. Tento je jeden z nich. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 kg cukru krystal,
  • 1 l vody,
  • 25 g badyánu,
  • 20 g hřebíčku,
  • 30 g celé skořice,
  • 10 g nového koření,
  • kůra z 1 citronu (okrájejte škrabkou, bez bílých částí – jsou totiž hořké),
  • kůra z 1 pomeranče (také bez bílých částí).

Cukr nasypte do co největšího hrnce a nasucho a bez míchání rozpusťte na středně silném až silném žáru. Můžete podlít malou sklenicí vody, pokud máte s karamelem špatné zkušenosti. Jakmile zpozorujete, že se cukr začíná rozpouštět, snižte žár. Když je cukr rozpuštěn a má zlatavou barvu, je to okamžik, kdy je třeba přidat vodu. Díky velikosti hrnce by nemělo dojít k tomu, že by se vám cukr vypěnil ven. Dejte si pozor na páru. V tuto chvíli mohou vzniknout tvrdé části karamelu. Přiveďte k varu – po chvíli se rozpustí. Přidejte všechno koření a kůru z citrusů a povařte 5 minut. Odstavte a nechte do druhého dne v chladu. Druhý den už stačí scedit a uchovávat v láhvi v lednici až do doby, kdy jej budete potřebovat. 30 ml sirupu vystačí na 200 ml vína.

Svařákový sirup z třtinového cukru

Připravit si můžete i tento sirup, na který je zapotřebí těchto ingrediencí:

  • 250 g třtinového cukru,
  • 1 l vody,
  • 2 pomeranče,
  • 6 ks hřebíčku,
  • 6 ks kuliček nového koření,
  • 2 ks skořice celé,
  • ¼ muškátového oříšku, čerstvě natrouhaného,
  • malý kousek zázvoru nakrájeného na tenké plátky.

V tomto případě nemusíte vyrábět karamel. Jednoduše dejte všechny ingredience do hrnce (pomeranč přepulte) a přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a nechte vařit na mírném plameni asi 20 minut. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu (nebo počkejte do druhého dne). Sceďte a nalijte do lahví. Uchovávejte v lednici a používejte stejným způsobem, jako předchozí sirup.

Zdroje info:

https://www.kucharkaprodceru.cz/svarak-punc-glogi-domaci-recept/?fbclid=IwAR3I-NewxCF6AOwnnzx2TqwqBA0aQXNoPgFDVr-7LneHxkBRRiOIhHJB0RY

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mulling-syrup

Foto: Pexels