Chia pudink: způsob, jak zdravě zahnat chuť na sladké

Chia pudink

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Chia pudink je toho důkazem. Jednoduchým smícháním několika ingrediencí můžete připravit zdravou svačinku, kterou jen ráno vytáhnete z lednice. Nemusíte si ráno ztěžovat přípravou snídaně, protože tu si nachystáte už večer. Díky tomu chia semínka krásně nabobtnají a budou lépe stravitelná. Mohou sice změnit strukturu jogurtu (či jiné použité kaše), ale nezmění její chuť. Zde je návod na několik chia pudinků, které si jistě zamilujete.

Chia pudink a zdravotní přínosy

Proč jíst chia pudink? Zde je hned několik důvodů:

  1. Je zdrojem vlákniny. Ta zasytí na delší dobu a navíc podporuje zdraví zažívacího ústrojí.
  2. Obsahuje vitamíny a minerály. Mimo jiné jde o vápník, hořčík a fosfor, které přispívají k silným kostem a zubům.
  3. Jsou nízkokalorické. Pokud je teda neosladíte nebo nepřidáte ingredience, které kalorické jsou.
  4. Jsou zdrojem bílkovin. Tyto bílkoviny jsou navíc rostlinného původu, kterých příliš mnoho nepřijímáme. Bílkoviny naše tělo potřebuje ve velkém množství, zejména pro budování a opravu svalové tkáně.

Chia puding

Foto: Pixabay

Chia pudink recept

Příprava chia pudinku není vůbec složitá. Stačí, když půl šálku chia semínek smícháte s mlékem. To může být kravské, kozí nebo klidně i rostlinné. Velmi se hodí zejména mandlové mléko. Dejte si ale pozor, ať se jedná o nedoslazované druhy. Pokud chcete, můžete přidat taktéž kapku vanilkového extraktu a nějaký druh sladidla. Všechno spolu dobře promíchejte, přikryjte fólií a dejte do lednice. Pudink můžete konzumovat už za dvě hodiny. Obvykle jej ale necháme bobtnat přes noc. Druhý den jej dozdobte ovocem (čerstvým i sušeným) nebo oříšky (praženými, syrovými).

Sladidla

Pamatujte, že právě sladidlo může zvýšit kalorickou hodnotu vašeho pudinku. Obvykle přidáváme jen jednu lžičku, a to tekutého medu, javorového sirupu, datlového sirupu nebo jiné možnosti. K dispozici jsou také nekalorické možnosti sladidel, jako je stévie, xylithol či erythrythol. Je na vás, kterou z možností zvolíte. Cukr je možné vynechat úplně.

Úpravy konzistence

Pokud se vám druhý den zdá pudink příliš hustý, můžete přidat více mléka, abyste jej zředili. Příliš řídký pudink je možné zahustit dalšími chia semínky, což ale znamená, že bychom opět museli čekat, až směs nabobtná. Nemáte-li čas, přidejte do směsi psyllium, což je přírodní vláknina. Ta směs zahustí do dvou minut a navíc ji obohatí o tolik potřebnou vlákninu.

Zdroje info:

https://www.healthshots.com/how-to/chia-seed-pudding-recipe/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/

https://magazin.recepty.cz/clanky/chia-puding-ve-3-krocich-snidane-plna-energie-i-zdravy-dezert-443.html

Foto: Pixabay