Trpíte pravidelnou zácpou? Pomůže změna životního stylu
Trávicí potíže občas potrápí každého z nás. Nejčastějšími příznaky jsou bolesti břicha, průjem, nadýmání nebo zácpa. Pokud vás často trápí poslední ze zmíněných problémů, je potřeba urychleně jednat. Je to signál toho, že s vaším tělem není něco v pořádku. V první řadě je nutné odhalit příčinu.
Nejčastější příčiny zácpy
Jedná se o špatné zpracování přijímaných potravin a jejich následné vylučování. Tento trávicí problém se nejčastěji objevuje z důvodů zánětu střev, nádorů tlustého střeva, při vysokých horečkách, otravách, hemeroidech nebo dokonce v případě depresí. Zácpa trápí více muže než ženy a jedná se o celkem běžnou záležitost. O zácpě mluvíme v případě, když vyprazdňování neproběhlo minimálně třikrát do týdne.
Důležitá je změna životního stylu
Pokud se u vás zácpa vyskytuje pravidelně, zamyslete se nad svým životním stylem. K pravidelnému vyprazdňování přispívá také aktivní pohyb. Ten by měl být součástí vašeho denního režimu. Nedostatečný pohyb totiž způsobuje pomalejší zpracování potravin, které stojí ve střevech zbytečně dlouho a zahnívají. V žádném případě nemusíte dělat žádný sport vrcholově. Postačí denně půlhodinová procházka v přírodě nebo pár dřepů.

Nepodceňujte příjem vlákniny a pitný režim
Kromě pohybu je nutné upravit své stravovací návyky. Do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu, která usnadňuje vyprazdňování. Výsledkem je pak objemnější a řidší stolice. Konzumujte pravidelně například bobulovité ovoce, jako jsou maliny, rybíz, borůvky a jahody. Dále jsou vhodná jablka, hrušky či švestky. Ovoce můžete jíst čerstvé i sušené. Aby střeva dobře fungovala, nezapomínejte na pravidelný pitný režim. Vypijte ideálně 2-3 litry tekutin denně. Nejvhodnější je čistá voda a neslazené bylinkové čaje.
Vyprazdňování podpoří příjem tzv. přírodních antibiotik. Jedná se o kvašené potraviny typu kysaných mléčných výrobků, kysaného zelí nebo kvašených okurků. Obsahují prospěšné bakterie, které podporují funkci střev.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513291/
Náhledové foto: Pixabay