Houbařská sezóna ještě nekončí: pozor na jedovaté houby
Je známo, že Češi jsou národem houbařů. Sezóna hub se pomalu chýlí ke konci, ale v lesích ještě najdeme spoustu druhů jak jedlých, tak i jedovatých. Těch bychom se měli vyhýbat obloukem. Každým rokem totiž přibývá počet otrav způsobených právě houbami, a to i přesto, že existují speciální mobilní aplikace a mykologické poradny, které nám pomohou rozlišit jednotlivé druhy hub.
Sbírejte jen to, co znáte
Při sběru hub platí staré zlaté pravidlo, abyste sbírali jen ty druhy, které bezpečně znáte. Mezi nejznámější druhy, které rozpozná i začátečník patří bezesporu hřib pravý, lišky, suchohřiby, babky, kozáky a ryzce. Pokud si nejste jisti, zda je houba jedlá, podívejte se pod klobouk. Jestliže uvidíte lupeny, měli byste se těmto druhům raději vyhnout a nesbírat je. Houby, které mají rourky jsou většinou jedlé. Mějte na paměti, že ale vždy existují výjimky. Patří mezi ně i prudce jedovatý hřib satan, hřib kříšť nebo hřib žlučník. Vyhýbat byste se měli i houbám pestře zbarveným, ty bývají většinou nejedlé nebo jedovaté.

Na aplikace se příliš nespoléhejte
Jak již bylo řečeno, řada začínajících houbařů používá k určení jednotlivých druhů nejrůznější aplikace. Tato vychytávka se hodí spíše pro ty, kteří již nějakou tu zkušenost se sběrem hub mají. Aplikace nejsou tolik spolehlivé a často vyhodnotí za houbu i jiný předmět. Pokud chcete mít opravdu jistotu, pošlete fotku raději na mykologickou poradnu.
První pomoc u otravy hub
Pokud už pozřete pokrm z jedovatých hub, mezi první příznaky bude patřit zvracení a průjem, které se dostaví asi 7-13 hodin po jídle. Velmi jedovaté houby, jako je například muchomůrka zelená, mohou trvale poškodit játra a ledviny. Při podezření na otravu podávejte okamžitě černé uhlí a vyhledejte lékařskou pomoc.
Zdroje info: https://www.denik.cz/zdravi-poradny/otrava-houbami-prvni-pomoc-jatra.html,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537111/
Náhledové foto: Pixabay