Pozor na bílé pečivo: nadměrná konzumace může mít důsledky jako kouření
Snídani bez přítomnosti bílého pečiva si mnoho lidí nedokáže ani představit. Také milujete čerstvý rohlík namazaný máslem nebo džemem? Nedokážete si představit ranní porci míchaných vajec bez pořádného krajíce chleba? Tak v tomto případě zbystřete. Častá konzumace bílého pečiva nepřináší zdravotní rizika jenom celiakům, tedy lidem, kteří mají intoleranci na lepek. Ani zdravým lidem bílá mouka příliš neprospívá.
Nezdravá bílá mouka
Pečivo z bílé mouky má výrazně nižší glykemický index ve srovnání s celozrnným pečivem. Je to dáno tím, že bílá rafinovaná mouka je téměř zcela zbavena veškeré vlákniny a jiných nutričně prospěšných látek. V podstatě obsahuje jen sacharidy, malé množství bílkovin, železa, vápníku a vitamínů B1, B2 a B3. Z toho vyplývá, že bílé pečivo je plné cukrů a má tak vysoký glykemický index, což vede ke zvyšování krevních cukrů a ukládání tuků v těle.
Foto: Pixabay
Pozor na obezitu a cukrovku 2. typu
Nadměrná konzumace bílého pečiva může být v důsledku velmi nebezpečná a návyková, podobně jako kouření cigaret. Při dlouhodobé konzumaci hrozí člověku obezita a onemocnění cukrovkou 2. typu. Z celosvětového hlediska je pak obezita dokonce příčinou většího množství úmrtí než kouření. Ovšem pozor, ani štíhlým lidem se problémy s vysokou konzumací bílé mouky nevyhýbají. Zvyšuje riziko zánětlivých chronických onemocnění kardiovaskulárního systému.
Čím nahradit bílé pečivo?
Pokud chcete žít zdravě a eliminovat případné zdravotní problémy, omezte konzumaci bílého pečiva na minimum. Vyměňte ho raději za celozrnné, které obsahuje mimo jiné vysoký podíl vlákniny. Ta pomáhá s pročišťováním útrob, nabaluje na sebe nežádoucí látky, pomáhá je odvádět ven z těla a reguluje cukr v lidském organismu. Při výběru vhodných výrobků si dejte pozor, abyste celozrnné nezaměnili s cereálními. Tyto potraviny se vyrábějí z obilovin. Spoléhat nelze ani na tmavou barvu pečiva, jelikož to není důkaz toho, že bylo vyrobeno z celozrnné mouky. Jestliže chcete konzumovat opravdu kvalitní produkty, vždy se pečlivě přesvědčte o jejich složení.
Zdroje info: www.ireceptar.cz, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8740746/
Náhledové foto: Pixabay