Přeslička: natrhejte si ji v přírodě, poslouží pro krásu vaší pleti
Co přeslička vlastně umí? Posílí vaše vlasy! Tím ale rozhodně nekončíme. Díky obsahu křemíku podporuje jejich pružnost a lesk. Pokud se potýkáte s třepením konečků nebo nadměrným vypadáváním, může právě tato rostlina přinést úlevu. Výsledek? Silné vlasy a navíc ještě posílíte jejich růst. A prospěch z toho mají i vaše nehty. Pravidelným užíváním přesličky se zbavíte křehkých a lámavých nehtů.
Přeslička a tajemství mladistvé pleti
Pokožka je vizitkou našeho zdraví a přeslička dokáže udržovat její mladistvý vzhled. Díky křemíku v přesličce zpomalíte proces stárnutí. Pružnost pokožky zajištěna. A když trpíte na akné? I tady použijte přesličku, stejně jako na zarudnutí či žilnatou pokožku. Přeslička navíc dokáže zmírňovat projevy alergických reakcí, a tak je spojencem i pro citlivou pleť. Ale křemík můžete využít i k posílení cévních stěn a ukládáním tuků.

Přeslička jako domácí léčitelka
Trápí vás špatně se hojící ranky v ústech nebo rovnou záněty? A co podrážděné oči? Připravte si odvar z přesličky. Získáte tak totiž přírodní dezinfekci, kterou urychlíte hojení. Bolesti v krku? Uvařte si přesličkový čaj, který působí jemně, ale účinně.
Minerální poklad z přírody
Kromě křemíku obsahuje přeslička i další minerály – například vápník, hořčík a draslík. K čemu jsou dobré? Podpoříte jimi správnou činnost svalů, nervů i kostí. Je tu ale i jedno „ale“ – bylinka obsahuje enzym thiaminázu, který může narušovat vstřebávání vitamínu B1. Takže když užíváte přesličku dlouhodobě, nezapomeňte doplnit jeho množství, abyste zachovali rovnováhu.
Přeslička v kuchyni? Proč ne!
Už jste narazili na recepty s přesličkou? Pokud ne, tak věřte, že je to velice zajímavá surovina! Hnědé výhonky nesoucí spory lze totiž po krátkém blanšírování jíst podobně jako chřest. Japonci považují přesličku za zeleninu a připravují ji v různých pokrmech. Obohaťte jarní jídelníček o tento netradiční prvek!
Kdy je přeslička jedlá a kdy už ne
Chcete ji vyzkoušet na talíři? Výhonky musíte sbírat opatrně! Použitelné jsou pouze ty, které rostou přímo ze země a nesou spory. A výhonky, které se objevují na hlavním stonku rostliny? Mohou být mírně toxické, vyhýbejte se jim! Proto se doporučuje sbírat jen první jarní výhonky, a to nejlépe v dubnu, kdy mají nejlepší chuť i vlastnosti.
Přeslička a způsoby použití
Jak si přesličku dopřát? Připravte si čaj, odvar na pleť, domácí obklady, nebo ji prostě snězte! Je naprosto univerzální, takže si ji vysaďte, ať ji máte vždycky po ruce. A když nemáte místo na celou rostlinu, nasušte si tu, kterou nasbíráte v přírodě.
Zdroje info:
https://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,18907228,skarby-z-pol-i-lak-naturalne-leki-i-kosmetyki.html
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4132922/
FOTO: Pixabay