Horkovzdušná fritéza – zdatnější volba s limity

Před mnoha lety patřila fritéza takřka ke standartnímu vybavení v každé kuchyni. V poslední době se pak na scéně objevila horkovzdušná fritéza, která vytváří zdravější jídla. Místo smažených jídel, která se koupou v oleji, budou připravena horkým vzduchem. Dokáže horkovzdušná fritéza opravdu připravit zdravá jídla?

Méně tuku, znamená méně škodlivin

Jednoznačným plusem je výrazně nižší obsah oleje. Zhruba o 80 % méně než při klasickém smažení. Nižší množství tuku znamená i nižší kalorickou hodnotu a zátěž na cholesterol. Navíc snižuje tvorbu akrylaminu. Což je karcinogenní látka, která se uvolňuje při vysokých teplotách během smažení.

Záleží na jídle i postupu

Samotná technologie ještě nezaručuje zdravý výsledek. Pokud pečete tučné, nevhodně upravené pokrmy, zdravější alternativa se nekoná! Kromě toho, obsah škodlivé látky závisí i na použitém spotřebiči, teplotě a délce přípravy.

Recepty a výživová kvalita

Výsledná kvalita je ovlivněna zejména použitými surovinami. Doporučují se lehké, čerstvé a co nejméně zpracované suroviny. Například pečení cizrny na křupavo nebo zeleninové chipsy. Tato jídla jsou plná vlákniny a bílkovin bez zbytečných kalorií.

Snížení kalorií a praktické důsledky

Pokud hledáte způsob, jak při vaření snížit kalorie, horkovzdušná fritéza je dobrým řešením. Jídla jsou uvařená poměrně rychle a bez zbytečných zápachů. Kromě toho snížíte množství páry při vaření, což je důležité pro vlhkost v domácnosti.

Foto: Pixabay

Při výběru oleje si dávejte pozor

Ano, i do horkovzdušné fritézy se může používat olej. Ale je potřeba si hlídat, jaký z nich použijete. Předně bychom měli používat zdravější varianty jako je arašídový nebo olivový. Zcela nevhodné je použití másla nebo sádla! Stejně tak kvůli nízké teplotě zakouření jsou nevhodné extra panenské olivové nebo lněné oleje. Ale věřte, že mnoho receptů ani olej nevyžaduje.

Závěr

Horkovzdušná fritéza skutečně nabízí zajímavé řešení v přípravě jídel. Nepotřebujete prakticky žádný olej nebo tuk. Úspěch ale záleží i na určitých potravinách, koření a atp. To, co vás zaručeně potěší je výrazně kratší doba vaření. Horkovzdušná fritéza je moderní, užitečný pomocník, který bez rozumného využití žádné zázraky nepředvede.

Zdroje info: dumazahrada.cz, tefal.cz

Náhledové foto: Pixabay