Celer a zdraví: 6 důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku

Celer

Celer můžete jíst jen tak a přidávat ho do salátů. Častěji se však používá do vařených pokrmů. Jeho značnou výhodou je, že snáší vysoké teploty! Proto se tolik nepoškozují životně důležité látky. Celerové listy obsahují zejména vitamín A. Zatímco v kořenech najdeme vitamíny B1, B2, B6 a C. Dále pak minerály a kyselinu listovou.

Celer je často podceňovaný, ale má velký potenciál

Na první pohled se může zdát, že je obyčejný. Malý, kulatý, se silným odérem – tak ho vnímá většina lidí. Jenže za svou fasádou skrývá zdravotní benefity. Ať už jej konzumujete syrový či vařený. Stále má co nabídnout. Je plný vody, vlákniny, antioxidantů a vitamínů. Prostě všechny důležité látky pro podporu těla.

1. Pomáhá snižovat krevní tlak

Celer obsahuje sloučeniny zvané ftalidy. Látky, pomáhající uvolnit hladké svaly kolem cév. Ty se díky tomu rozšíří a sníží se krevní tlak. Pravidelná konzumace celeru je podpůrným krokem pro osoby trpící hypertenzí. Celer vám sice nenahradí léky, ale je z něj vynikající doplněk zdravého jídelníčku.

2. Podporuje trávení a zdravá střeva

Díky jeho obsahu vlákniny je výborným pomocníkem při trávení. Stimuluje činnost střev a pomáhá předcházet zácpě. Proto přispívá k celkové rovnováze střevní mikroflóry. Dokonce je plný vody, proto dokáže příjemně hydratovat trávicí trakt. Už jen z tohoto důvodu je vynikající volbou pro lehkou a osvěžující svačinu.

3. Protizánětlivé účinky

Celer je bohatý na antioxidanty a vitamín C. Tyto látky pomáhají tělu bojovat proti zánětlivým procesům. A to i proti těm chronickým. Jako je cukrovka, artritida nebo srdeční choroby. Přijměte celer a dejte sbohem zánětům.

Foto: Pixabay

4. Může pomoci snížit hladinu cholesterolu

Účinky celeru nejsou v tomto případě známé. Teoreticky mohou účinky souviset s ftalidy. Protože ty ovlivňují metabolismus tuků v játrech. Pokud tomu tak je, můžeme z něj opravdu těžit. Například ho používat jako prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním.

Dalšími důvody, proč jíst celer jsou následující. První je, že posiluje imunitu a druhá, že dokáže příjemně hydratovat střeva. Jak tedy vidíte, celer toho nabízí opravdu hodně! Tak proč toho nevyužít?

Zdroje info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2024/9792556

Náhledové foto: Pixabay