Které potraviny byste měli raději vyloučit ze svého jídelníčku, trpíte-li nemocí zvanou pakostnice

Nepříjemné zánětlivé onemocnění kloubů, způsobené zvýšenou produkcí kyseliny močové, se jmenuje dna neboli podagra, jinak řečeno pakostnice. Trápí nejčastěji muže po čtyřicátinách či padesátinách, u žen se velmi často objevuje po menopauze. Její léčba spočívá v podávání léčiv a také dietním opatřením. Jaké potraviny je nevhodné konzumovat?

Když je kyseliny močové v těle přebytek

Dnu způsobuje porucha metabolismu purinů, ze kterých se jako konečný produkt tvoří kyselina močová. Puriny se do těla dostávají nejčastěji potravou, pokud obsahuje hlavně masitou stravu, vnitřnosti, luštěniny nebo kakao. Zánětlivou reakci v kloubech (palce u nohy, kolene, kotníků), vyvolávají krystaly kyseliny močové, jež se v nich usazují. Záchvat obvykle začíná v noci z plného zdraví, kdy dojde k bolestivému otoku kloubu, kůže okolo něho je zarudlá a teplá. Akutní záchvat může dokonce provázet horečka i zvýšené CRP. Onemocnění bývá často doprovázeno obezitou, vysokým krevním tlakem i cholesterolem, cukrovkou.

Dnou trpěly i slavné historické osobnosti – například římský císař Karel IV. Protože se na jejím vzniku často podepisovalo strava bohatá na maso a alkohol, jež si v hojném množství dopřávali zejména bohaté vrstvy, říkalo se jí také nemoc králů.

Zdravá zelenina. Foto: Pixabay

Jakým jídlům se vyvarovat při dně

Ač luštěniny jsou obvykle ceněné jako pro svůj obsah plnohodnotných bílkovin, pro osoby trpící dnou, jsou nevhodné. Při dně je třeba dodržovat přísnou dietu a vyloučit ze stravy potraviny, které ji mohou zhoršovat a vyvolat záchvat. Patří sem především červené maso, ryby, paštiky, kvasnice, chřest, kakao, ořechy, čokoláda, dýňová semena nebo mušle. Jídelníček by měl obsahovat hodně zeleniny (kromě hrášku, špenátu a růžičkové kapusty, jež jsou na purin bohaté) a nízkotučných mléčných výrobků, zejména zdravý je tvaroh, bílý jogurt, podmáslí. Zakázaný je také alkohol, káva nebo černý čaj.

V omezeném množství je možné konzumovat sladkovodní ryby, libové hovězí, vařenou šunku nebo vařené drůbeží maso. Z tuků je ideální používat rostlinné oleje, máslo spíše výjimečně.

Nevhodné uzeniny. Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.