Pečujte o štítnou žlázu: důležitý je nejen jód

Štítná žláza

Správná funkce štítné žlázy je pro naše zdraví nezbytná. Produkuje hormony, které jsou důležité pro růst a vývoj, látkovou výměnu a funkci srdce. Zhoršená funkce tohoto endokrinního orgánu postihuje především ženy. Neléčený stav pak může vést k závažným zdravotním problémům, jako jsou například obezita nebo neplodnost.

Hyperfunkce a hypofunkce štítné žlázy

Jedná se o hlavní onemocnění tohoto důležitého lidského orgánu. Hlavními příznaky hypofunkce je právě přibývání hmotnosti, neustálý pocit chladu, únava a zácpa. Na krku se také může u postiženého vytvořit jakýsi lalok zvaný struma. Při hyperfunkci nemocný naopak hubne, je neklidný a je mu pořád horko.

Konzumujte potraviny bohaté na jód

Důležitým prvkem pro správnou funkci štítné žlázy je bezesporu jód. Jeho zdrojem je kuchyňská sůl nebo mořské ryby a řasy. Dalšími zdroji jsou vejce, mléko, arašídy, mandle i avokádo. Naopak si dejte pozor na potraviny, které snižují obsah jódu v těle, protože obsahují tak zvané strumigenní látky.V tomto případě se jedná zejména o brukvovitou zeleninu, tedy kapustu, kedlubny, květák a ředkvičky. Tuto zeleninu si ovšem nemusíte odpírat v případě, že ji budete konzumovat přiměřeně.

Ryby

Foto: Pixabay

Funkci štítné žlázy ovlivňuje selen

Jód není jediným prvkem, který ovlivňuje fungování štítné žlázy. Důležitý je také selen a tyrosin. Zaměřte se proto na konzumaci potravin, které jsou jejich zdrojem. Selen nalezneme zejména v hovězím mase, a poté v potravinách, které jsou zároveň zdrojem jódu. Jedná se opět o vejce, mořské ryby a řasy. Tyrosin je obsažen například v banánech nebo dýňových semínkách. Ty chutnají skvěle opražená a pochutnávat si na nich můžete jen tak nebo je přidat do jogurtů nebo polévek. Dýňová semínka se doporučují v případě, že trpíte nespavostí.

Zdroje info: https://www.ireceptar.cz/zdravi/8-potravin-ktere-udrzi-vasi-stitnou-zlazu-zdravou/,https://my.clevelandclinic.org/health/body/23188-thyroid

Náhledové foto: Pixabay