Ovesná kaše: populární snídaně, která nemusí být zdravá

Je ovesná kaše zdravá nebo jde spíše o kalorickou bombu? Stále se však drží vysoko na žebříčku oblíbených snídaní. Mají ho v oblibě zastánci zdravých potravin i nezdravých pochoutek. I když jsou některé kaše kalorickou bombou, dá se z ní udělat nutričně vyvážené jídlo.

Co dělá oves tak výživným?

  • Nutriční hustota: Tradiční vločky či celozrnné ovesné produkty obsahují vitamíny a minerály. Například mangan, měď, thiamin, hořčík, fosfor, zinek i železo.
  • Snížení cholesterolu: Vlákna ve formě beta-glukanu účinně snižují špatný LDL cholesterol. Výsledky lze očekávat už za 8 týdnů při pravidelné konzumaci.
  • Regulace cukru v krvi: Jak víme, beta-glukany zpomalují vstřebávání glukózy. Což je prospěšné zejména pro osoby s diabetem 2.typu.
  • Podpora hubnutí a sytosti: Díky vysokému podílu vlákniny vás oves dokáže opravdu hodně zasytit. Tento efekt zajistí, že snížíte příjem jídla, kalorií a pomůže s redukcí váhy.
  • Lepší trávení: Kombinace rozpustné a nerozpustné vlákniny podporuje pravidelné vyprazdňování a zdraví střev.

Je však ovesná kaše pokaždé zdravá?

Hlavním rizikem je, že jsou ochucené a obsahují vysoké množství cukru. Bohužel kvůli tomu klesá jejich nutriční hodnota. Vždy si pečlivě čtěte složení a množství přidaných cukrů. Když nejsou v minimálních hodnotách, sáhněte po jiném produktu.

Foto: Pixabay

Jak udělat z ovesné kaše opravdu zdravou snídani?

  • Začněte s čistými ovesnými vločkami
  • Dochucujte je sami – používejte čerstvé nebo mražené ovoce, semínka, med.
  • Přidejte bílkoviny a zdravé tuky – jogurt, ořechy nebo semínka, které přinášejí sytost a živiny.
  • Občas lze zařadit i jiné obiloviny nebo kaše – cizrna, quinoa nebo pohanka.

Závěr

Ano, ovesná kaše je výživná, ale i prospěšná. Stejně jako náročná na vyladění nutričních hodnot. Pokud sáhnete po kvalitních verzích bez přidaného cukru, opravdu vám bude nápomocná. Výběr správného typu a jemné dochucení z ní udělá výživného favorita.

Zdroje info: dafit.cz, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34828872/

Náhledové foto: Pixabay