Zdravotní účinky kysaných produktů aneb ať žije fermentace

Konečně je tu jaro a s ním i lepší nálada. Ta se promítá i to způsobu stravování, kdy mají najednou lidé pocit, že by se svým jídelníčkem měli něco udělat a začít jíst zdravěji. Většinou se vrhnou na detoxikaci organismu, prolévají se kopřivovým nálevem a na chleba si dávají nakrájenou smetanku lékařskou. Víte, že svému zdraví prospějete konzumací zakysaných produktů?

Co je to fermentace

Když se řekne fermentace, zní to tak cizokrajně. Člověk neznalý cizích slov si pod tímto názvem může představovat kdoví co. Ve skutečnosti se ale jedná o obyčejné kvašení, tedy kysání. A to už jsme doma, protože kdo by neznal třeba kysané zelí, že. To se obvykle nakládá na podzim, když je jeho úroda, aby byla přes zimu zásoba vitamínů. Díky fermentaci se v potravinách, nejčastěji zelenině, rozmnoží mikroorganismy, které je pak chrání před kontaminací toxiny a hnitím. K fermentaci se uchylovali lidé už ve starověku – v Číně i v Mexiku.

Co všechno lze fermentovat

Kromě zeleniny lze fermentovat i mléčné výrobky, pak z nich vznikají jogurty, tvaroh, kefír či zrající sýry. Fermentované jsou i uzeniny – klobásy nebo salámy, jež se očkují bakteriemi mléčného kvašení (poličan, uherák, čabajka). K fermentovaným nápojům patří pivo, víno, medovina a cider. Fermentovanými luštěninami jsou sójová omáčka či tempeh. Za fermentované pečivo lze považovat to s kváskem.

Tofu a kimchi. Foto: Pixabay

Co nabízí fermentovaná potravina

Kvašení zvyšuje výživovou hodnotu potravin, složitější látky mění na jednodušší, lépe stravitelné. Díky enzymům se polysacharidy štěpí na cukry a bílkoviny na aminokyseliny. Fermentované potraviny obsahují probiotické látky, které mají příznivý vliv na obranyschopnost organismu, zlepšují stav střevní mikroflóry, a tím i střev. Citlivým jedincům pomáhají s konzumací potravin. Zatímco mléko je pro osoby s intolerancí laktózy špatně stravitelné, zakysané mléčné produkty dokážou dobře strávit.

Ačkoliv se u některých druhů uzenin používá mléčného kvašení, přesto je nelze považovat za nejzdravější, protože probiotik je v nich pomálu. Vše přebije nadbytek soli. Pokud chcete jíst kvašené potraviny, dejte přednost mléčným produktům a zelenině (kysané zelí, kysané okurky, kimchi).

Zdroj: https://radimejak.cz/co-je-fermentace/

Ovocný kefír. Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.