Závislost na bílém cukru: způsoby, jak se jí zbavit

Cukr

Nejsou cukry jako cukry. Tak například komplexní sacharidy trávíme déle, takže nedochází k náhlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Mezi komplexní sacharidy patří krupice, celozrnné těstoviny, hnědá rýže nebo zelenina. Avšak klasické sladkosti (jednoduché cukry) dokážou zvýšit hladinu cukru v krvi velice rychle – a čím je tato hladina vyšší, tím větší chuť máme chuť na další sladké.

Cukry potřebujeme

Například pro správnou funkci našeho mozku. Bez cukru může být dále narušen metabolismus bílkovin a tuků. Fermentace cukrů v trávicím traktu podporuje rozvoj přirozené střevní mikroflóry, která zajišťuje správnou činnost střev. Cukr je důležitý pro produkci některých hormonů, například dopaminu, endorfinu a serotoninu. Asi 10 % denního kalorického požadavku by mělo pocházet ze sacharidů. Nadbytek cukru může vést k rozvoji cukrovky 2. typu a způsobuje únavu.

Správné zdroje cukrů

Mezi komplexní sacharidy (tedy ty, které bychom měli konzumovat) patří ovesné vločky, pohanka a ječmen, hnědá rýže, celozrnné těstoviny, kukuřice, bramborový škrob, brambory, celozrnné pečivo, zelenina, luštěniny. Na druhou stranu bychom se měli zbavit jednoduchých sacharidů, mezi které patří sušenky, čokoláda, džem, oplatky, hotové omáčky na těstoviny, kečupy, majonézy, sladké mléčné nápoje, ovocné jogurty či light produkty (mají nízký obsah tuky, ale vysoký obsah sacharidů). Sladké nápoje a sodovky také mohou obsahovat velké množství cukru.

Zbavte se jednoduchých sacharidů

V první řadě je třeba z jídelníčku vyřadit všechny jednoduché sacharidy. Po dobu prvních dvou týdnů je vyřaďte úplně – bez výjimky. Místo sladkého jogurtu sáhněte po tom bílém, dochutit jej můžete oříšky či semínky. Čaj místo cukru ochutíme citronem, mátou či zázvorem. Dále je dobré zvýšit fyzickou aktivitu, protože díky tomu játra a svaly uvolní část glykogenu, který obsahují, do krevního řečiště. Tím se doplní její nedostatek v těle. V některých lécích (zejména v sirupech) může být také obsažen cukr.

Čím nahradit cukr?

Existují alternativy, které můžete použít namísto klasického bílého cukru:

  • Stévie – jedná se o extrakt z listů jihoamerické rostliny. má trochu jinou chuť, než klasický cukr. Někoho může odradit vyšší cena stévie za stejné množství bílého cukru – avšak stévie je až 200 krát sladší než bílý cukr, takže jej budete potřebovat méně. Navíc je to nízkokalorický druh sladidla.
  • Aspartam – je jedno z nejznámějších umělých sladidel. Také množství tohoto sladidla je menší, než množství cukru, které bychom potřebovali pro dosažení stejné sladkosti. Toto sladidlo se nehodí pro pečení, protože při vysokých teplotách se rozkládá.
  • Sorbitol – jedná se o alkoholický cukr, který se obvykle nachází v ovoci. Je velmi sladké a nízkokalorické. S jeho množstvím bychom to ale rozhodně neměli přehánět, protože způsobuje průjem, když jej zkonzumujeme mnoho.
  • Xylitol – neboli březový cukr. Skutečně se získává z břízy, je až o polovinu méně kalorický, než bílý cukr.

Zdroje info:

https://www.nutricbistro.cz/post/jak-se-zbavit-zavislosti-na-cukru
https://synergiczni.pl/dieta-sport/jak-odzwyczaic-sie-od-bialego-cukru

Foto: Pixabay