Tokoferoly jako vitamíny plodnosti a jejich skrytá síla

Avokádo

Tokoferoly známe spíše pod označením vitamín E. Jedná se o skupinu organických sloučenin rozpustných v tucích. Abychom však byli přesní, je třeba dodat, že pouze alfatokoferol lze správně nazvat vitamínem E. Tokoferoly se vyznačují silnou antioxidační aktivitou, což znamená, že chytají volné radikály, které poškozují buňky. Kromě antioxidační aktivity regulují také funkci enzymů jako je proteinkináza C. Ta se podílí na přenosu signálů uvnitř buněk. Dále pak pomáhají vylepšit imunitní systém.

Kardiovaskulární zdraví

Vzhledem k antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem může docházet k ochraně kardiovaskulárního zdraví. Tokoferoly zabraňují tvorbě lipidových peroxidů a působí proti vlivu reaktivních forem dusíku a oxidačního střesu při vzniku aterosklerózy. Vede ke snížení ukládání cholesterolu ve stěnách tepen.

Ořechy

Foto: Pixabay

Neurodegenerativní onemocnění

Mezi tato onemocnění patří Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Vzhledem k tomu, že vitamín E je považován za jeden z nejdůležitějších antioxidantů v mozku, může jeho pravidelná konzumace skutečně přispět k prevenci vzniku těchto onemocnění. Zatím je potřeba více studií. Dosud bylo prokázáno, že pacienti s Alzheimerovou chorobou mají nižší hladiny vitamínu E v krevní plazmě. Analýzy ukázaly, že vyšší příjem vitaminu E v potravě nepřímo koreloval s výskytem Parkinsonovy choroby bez ohledu na věk a pohlaví.

Zdroje tokoferolů

Najdeme je zejména v rostlinných tucích, jako je slunečnicový či řepkový olej, olej z pšeničných klíčků, ale také v obilovinách, ořeších, zelenině, ovoce, mase a mléčných výrobcích. Častokrát jsou jimi obohacovány margaríny. Najít je můžeme také v kukuřici a kukuřičném oleji. Alfatokoferol je obsažen v luštěninách, jako jsou sójové boby, cizrna, čočka, hrách, fazole.

Zdroje info:

https://www.lekarna.cz/clanek/vitamin-e/

https://dietetycy.org.pl/tokoferole/

Foto: Pixabay