Proteinový prášek můžete připravit doma! Je účinný a levný

Prášek

Pokud jste se rozhodli užívat proteinový prášek, mohli jste si všimnout, že na trhu existují v podstatě pouze dvě skupiny proteinových prášků. Tu první tvoří cenově dostupné produkty, které ale mají podivné složení plné chemikálií. Druhou skupinu tvoří nehorázně drahé proteinové prášky, které jsou ale čistě přírodní. Pokud nechcete volit z žádné z těchto možností, máte ještě další možnost: vyrobit si svůj vlastní proteinový prášek.

Domácí proteinový prášek

Jestliže si začnete vyrábět svůj vlastní proteinový prášek, můžete dosáhnout toho, že získáte potřebné množství proteinů. Navíc budete vědět, jaké je přesné složení vašeho prášku. Zdroje bílkovin si totiž vybíráte sami. V závislosti na zvolených surovinách si můžete připravit proteinový prášek, který vás na měsíc vyjde na méně než 200 Kč! Díky vlastní výrobě si můžete výslednou chuť proteinového prášku přizpůsobit svým potřebám. Variant na jeho výrobu je spousta.

Oves

Foto: Pixabay

Suroviny do proteinového prášku

Nyní přicházíme s několika nápady, jak si můžete připravit svůj vlastní proteinový prášek:

  • Smíchejte zelenou čočku, hnědou rýži a oves v poměru 3:1:1.
  • Smíchejte ovesné vločky, quinou a hnědou rýži v poměru 1:1:0,5.
  • Použít můžete i instantní netučné sušené mléko, ovesné vločky a mandle v poměru 3:1:1.

Jednotlivé poměry můžete upravit dle svých chuťových pohárků. Mezi další zdroje bílkovin v rostlinné říši patří bulgur, čočka, farro, ječmen ad. Ty lze také použít na přípravu proteinových prášků.

Příprava proteinového prášku

Nyní je třeba všechny ingredience rozmixovat na prášek. Použít můžete klasický mixér nebo mlýnek na kávu či koření. Mixování s pomocí mixéru může trvat i více než 5 minut. Obvykle ale dosáhnete velmi dobrých výsledků. Jestli máte obavy o to, jestli to váš mixér zvládne, můžete své suroviny předem namočit a poté opéct nasucho v pánvi. Nebo si můžete vybírat měkčí zdroje bílkovin, jako jsou ovesné vločky nebo quinoa. Některé suroviny je možné koupit již ve formě mouky (například mandlová mouka, mleté ovesné vločky, ale také mletá quinoa).

Ochucení proteinového prášku

Proteinový prášek, který jste si připravili podle výše zmíněného receptu je naprosto dostačující a nic s ním již dělat nemusíte. Pokud jej ale přidáváte do kaše nebo smoothie, abyste dostali další příchuť, můžete si svůj proteinový prášek ochutit. Mezi oblíbená dochucovadla patří zejména ta nízkokalorická, jako je muškátový oříšek, skořice nebo trocha kakaového prášku.

Zdroje info:

https://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/why-you-should-make-your-own-protein-powder-0162600/

https://teaspoonofspice.com/make-homemade-protein-powder/

Foto: Pixabay