Proč mám neustále chuť na sladké? Důvodů může být více

Eclair

Sladkosti ve formě zákusků, sušenek nebo sladkého pečiva si občas dopřeje každý. Pokud se ale snažíte hubnout, měli byste toto mlsání omezit co nejvíce. Chuť na sladké dokáže každé snažení přerušit. Proč máme pořád na něco chuť, když víme, že to nesvědčí našemu zdraví? A tato touha po sladkém je mnohokrát bohužel silnější, než náš rozum a touha po štíhlém pase. Proč tolik mlsáme?

Stres a únava jako spouštěč

Pokud je člověk nevyspaný, hledá určitý zdroj energie. Navíc jsou u unaveného člověka, který spí pouhých pět až šest hodin denně v převaze hormon hladu (ghrelin) a stresový hormon (kortizol). Člověk, který zase prožívá stres se může rozhodnout vylepšit si náladu jídlem. O sladkostech se ví, že dokážou povzbudit a zvednout náladu. Bohužel tento účinek je krátkodobý. Z dlouhodobého hlediska je efekt opačný.

Málo jíte? Máte chuť na sladké!

Pokud jste se rozhodli hubnout a rapidně omezili svůj příjem kalorií, můžete se spolehnout na to, že se dostaví chutě na sladké. Není pravda, že když náhle omezíte množství zkonzumovaných kalorií, zhubnete rychleji. Je to nezdravé a navíc to často končí velice rychle – například díky zvýšeným chutím na sladké. Pokud chcete zhubnout, musíte skutečně omezit příjem kalorií. Ne však více, než o 30 %.

DonutFoto: Pixabay

Jezte vyváženou stravu

Možná už jste slyšeli o tom, že vaše každodenní jídlo by se mělo skládat z 45 až 50 % ze sacharidů, 25 % by měly tvořit bílkoviny a 25 až 30 % tuky. Nepoměr mezi těmito makronutrienty může vést ke zvýšeným chutím na sladké.

Nedostatek sacharidů

V první řadě je třeba uvést, že nejsou sacharidy, jako sacharidy. Komplexní sacharidy, které se nachází v pečivu a přílohách (brambory, těstoviny apod.), přispívá k pestré stravě. Pokud se jich náhle vzdáte, může to mít ten efekt, že nebudete mít dostatek energie. A to vás bude nutit jíst. Co? Sladké samozřejmě! Sacharidům se nevyhýbejte, ale vybírejte si ty co možná nejkvalitnější (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny apod.).

Nedostatek bílkovin

Také nedostatečný příjem bílkovin vede k tomu, že krevní cukr bude prudce klesat. To vyvolává chuť na sladké. Pokud se dopracujete k pětadvaceti procentnímu příjmu bílkovin denně, uvidíte, že chutě na sladké zmizí. Nezapomeňte, že bílkoviny se neschovávají pouze v mase a živočišných produktech!

Zdroje info:

https://aktin.cz/7-duvodu-proc-mate-nekoncici-chut-na-sladke

https://nudenutritionrd.com/i-cant-stop-eating-sugar/

Foto: Pixabay