Připravte si sirup ze smrkových větviček

Kvalitní domácí sirup je bezesporu studnicí vitamínů a pro lidské tělo potřebných látek. O tom, že jej lze připravit fakticky z jakýchkoli přírodních produktů není pochyb. Přesvědčíme se o tom i v následujících řádcích, kdy budete hovořit o tom, jakým způsobem se dá připravit kvalitní smrkový sirup. Jedná se konkrétně o sirup z mladých smrkových větviček, který nabízí dokonalou chuť přírody bez toho, abyste museli nutně nějakou tu plodinu pěstovat. Stačí pouze v ten správný čas vyrazit do lesa a základní komponent pro výrobu sirupu máte jako na dlani.

Co sbírat a kdy sbírat?

Jak již bylo řečeno, na smrkové výhonky stačí pouze vyrazit do lesa. Měli byste tak učinit nejpozději do poloviny měsíce května. Po uplynutí této doby jsou již výhonky velmi tuhé a pro výrobu sirupu se prostě a jednoduše nehodí. Sbírat byste měli pouze mladé výhonky, které právě v letošní sezoně vyrostly. Určitě by neměly být delší než 5 centimetrů. Dejte si také pozor, aby smrk nebyl napaden nějakým škůdcem. Kousky smrku nebudou píchat a na jejich ustřižení vám postačí obyčejné nůžky. Jejich stonek není ani dřevnatý, takže vše pohodlně zvládnete.

Recept na smrkový sirup

Postup výroby smrkového sirupu je velmi jednoduchý. Poté, co nůžkami odstřihnete mladé výhonky, pouze je velmi jednoduše omyjete studenou vodou. Vezmete si zavařovací sklenici a na její dno napěchujete vrstvu jehličnatých větviček. Tu zasypete další vrstvou cukru a následovat budou opět výhonky smrku. Až se sklenice naplní, dáte ji na okenní parapet a přetáhnete celofánem.

Smrčina pustí šťávu

Na světle necháme směs tak dlouho, dokud nedojde k tomu, že výhonky vypustí velmi hustou tekutinu. Tu pak všechnu slijeme do skleniček a necháme si ji na zimu. Smrkový sirup je totiž skvělou medicínou proti nepříjemnému kašli, který nás právě v chladném období často postihuje. Dokáže ale i obohatit jakýkoli pokrm.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.