Porucha verbální přecitlivělosti: Proč vám po konzumaci meduňky, celeru či mrkve může brnět v krku

Ovoce a zelenina

S chutí se zakousnete do křupavého ovocného poháru. Ach, osvěžující medovník a meloun! Ale hned vám to dojde. Svědí vás v krku a tak trochu brní. Co se děje? Ne, to se vám nezdá. Jev, který zažíváte, se nazývá syndrom orální alergie neboli syndrom potravinového pylu.

Jedná se o nejčastější typ potravinové alergie, který postihuje především dospělé. Je to mírná forma kontaktní alergie na čerstvé ovoce a zeleninu u lidí, kteří mají sennou rýmu. Poměrně brzy po jídle pocítíte svědění, brnění, někdy mírnou plnost nebo otok jazyka, rtů nebo zadní části krku.

Brambory
Foto: Pixabay

Nejčastější spouštěče

  • pyl břízy
  • ovoce a zelenina
  • mandle
  • lískové oříšky
  • pyl trav
  • melouny

Proč k tomu dochází

Příznaky se objevují téměř okamžitě po konzumaci inkriminující potraviny, obvykle v období zkřížené pylové reakce. Bílkovina, která je v tepelně neupraveném ovoci nebo zelenině je velmi podobná pylové bílkovině, která se nachází v bříze, ambrózii a timotejce nebo orchidejových travách. Vaše tělo si tak trochu plete bílkovinu ovoce se skutečným pylem břízy, ambrózie nebo trávy.

To vám může způsobit podráždění nebo otok v ústech, který bývá velmi mírný. Jakékoli podráždění nebo nepříjemné pocity poměrně rychle zmizí, protože žaludeční kyselina po požití rychle zničí škodlivý protein.

Jak vážné to je? A co dělat …

Je důležité zdůraznit, že syndrom orální alergie můžete dostat pouze v případě, že jste alergičtí na pyl. Přichází pouze od potravin, které pocházejí z rostlin. Tuto nemoc nemůžete získat z mořských plodů, mléčných výrobků, vajec nebo masa. A obvykle ji dostanete pouze z čerstvé, tepelně neupravené verze ovoce a zeleniny, protože bílkoviny v potravinách, které tento syndrom způsobují, se při tepelné úpravě potravin snadno zničí nebo změní.

U většiny pacientů není nutná složitá léčba. Však říká, že existují dva typy lidí, kteří by měli navštívit alergologa. Za prvé ti, kteří mají reakci na ořechy, jako jsou mandle nebo lískové ořechy. Nechcete si splést mírnou alergii na pyl v potravinách s vážnější potravinovou alergií – která by příště mohla být závažnější. A za druhé, každý, kdo má systémové příznaky, jako je kopřivka, zvracení, potíže s dýcháním, reakce, které se postupně zhoršují, nebo pokud se příznaky objevují při konzumaci vařených verzí těchto potravin.

V opačném případě se prostě v příslušné pylové sezóně vyhněte syrovému ovoci a zelenině. Takže meloun uprostřed srpna vynechejte. Pokud je pro vás obtížné vyhýbat se oblíbeným potravinám ve všech třech pylových obdobích, můžete se poradit se svým alergologem o očkování proti alergii, poznamenává, které často pomáhá lidem lépe snášet tyto potraviny.

Zdroje info: health.clevelandclinic.org

Náhledové foto: Pixabay