Nejen maso, zkuste na grilu třeba tropickou bombu

Grilovaný špíz

V případě, že jste na svůj mistrovský gril právě využili k přípravě různých druhů masa… no, řekněme, že je to promarněná příležitost ke kulinářské kreativitě. Rozšiřte své hranice a zvažte, zda byste neměli ovoci dopřát trochu času v rozpáleném ohni. Také zelenina získá po pár minutách na roštu zvláštní chuť. A přemýšleli jste někdy o využití grilu k vytvoření zelného salátu nebo pizzy? Jak se zdá z těchto receptů, je to všechno určitě možné.

Bezmasé jídla
Foto: Pixabay

Opravdový tropický požitek

Ananas chutná úžasně sám o sobě. Věřte, že jakmile ho hodíte na gril, jeho chuť exploduje. Je to proto, že teplo zkaramelizuje charakteristické cukry uvnitř a dodá jim další dávku sladkosti. Přesvědčte se sami tím, že si to zkusíte sami a využijete u toho i limetku, mátu a maliny.

Nemusíte být kouzelník v pečení ani odborník na sušenky, abyste své společníky a rodinu ohromili výjimečným dezertem. Vlastně ani nemusíte trávit mnoho času v kuchyni! Váš grilovaný ananas s limetkou a mátou, jakkoli to zní divně, je nepředstavitelně jednoduchý na přípravu. Pokud jste grilovaný ananas ještě nikdy nezkoušeli, čeká vás opravdová lahůdka. Nejlépe s několika novými malinami, limetkou a mátou.

Všimněte si, o co tento dezert přišel: cukr, bílou mouku a další typické dezertní přísady. Zaručujeme vám, že vám nebudou ani trochu chybět.

Suroviny: 4 kulaté plátky ananasu, 20 malin, 2 limetky nastrouhané, 16 lístků máty nasekané

Pokyny:

Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu. Ananas grilujte 3 až 5 minut z každé strany, dokud se na něm nevytvoří plamenné skvrny. Každý ananas rovnoměrně posypte malinami, limetkou a mátou.

Chutňoučké broskve!

Tento hit z karamelizace se přenáší i na broskve. Rozkrojte letní kouzlo napůl, vyjměte pecky a přírodní produkt několik minut opékejte na plameni. Jíst je obyčejně je úžasné, jinak můžete grilované broskve porazit. Kombinovat můžete s:

  • Řecký jogurt, med a lístky máty
  • Řecký jogurt, med, skořice a müsli

1. Řecký jogurt, med a lístky máty

Dejte k sobě čtyři v podstatě lahodné přílohy a získáte naprosto chutný a výživný dezert. Navíc tato nepečená pochoutka udrží vaši kuchyni v teplých letních dnech chladnou. Jak sladké!

Suroviny: broskve, extra panenský olej, řecký jogurt, 2,5 lžičky medu, máta

Pokyny:

Rozehřejte plamen v grilu na středně vysoký. Broskve potřete olivovým olejem a konečky prstů je jemně rozetřete, aby se obalily. Dužinou dolů opékejte na plameni, dokud nebudou poněkud zuhelnatělé, přibližně 2 minuty. Broskve vyjměte z grilu a přendejte je na talíř. Na každou půlku broskve dejte lžíci jogurtu a jemně pokropte medem. Mátou posypeme vršek.

2. Řecký jogurt, med, skořice a müsli

Zapojte děti do přípravy tohoto základního dezertu. Nové broskve a chladivá omáčka jsou oživením – a příjemným zakončením vaší hostiny.

Suroviny: broskve, netučný jogurt, med, skořice

Pokyny:

Předehřejte gril nebo grilovací pánev. V míse smíchejte jogurt, med a skořici – dobře promíchejte. Uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraven k použití. Broskve rozkrojte na poloviny a vyjměte pecky. Poté položte řeznou stranou dolů na gril. A grilujte přibližně pět minut (dokud se neobjeví stopy a broskve nezačnou karamelizovat). Sejměte je z grilu a nechte mírně vychladnout. Namočte je do jogurtové směsi.

Chuťovka

Seznam zeleniny vhodné ke grilování sahá od A po Z. Klíčové je marinování, aby zelenina zůstala křehká. Skvělá marináda navíc může pokrm chuťově ozvláštnit. Zde je jednoduchá marináda z pěti složek, která je pro zeleninu jako stvořená.

Na marinádu na zeleninu pro opékání na plameni se používají jednoduché, aromatické přípravky, mezi které patří balzamikový ocet, panenský olivový olej, česnek, petržel a dijonská hořčice. Tuto marinádu můžete použít na jakoukoli zeleninu, kterou hodláte začít smažit na plameni, včetně cibule, paprik, cuket a žampionů cremini.

Špejle pro prošpikování

Co je lepší než jídlo napíchnuté na dřívku? Zeleninové kebaby jsou malou chuťovkou k večeři. Tento recept vyžaduje, abyste na špíz napíchali pět různých druhů zeleniny a přelili je plamenem opečenou jalapeňskou omáčkou.

V případě, že máte rádi teplé jídlo, pak si jistě budete vážit grilované a kouřové chuti těchto jalapeño omáček. Kromě lahodné chuti obsahují jalapeños kapsaicin, běžnou látku, která dodává chilli papričkám pálivost. Bylo zjištěno, že kapsaicin snižuje chuť k jídlu a urychluje trávicí systém. Kebaby, naplněné zeleninou, jsou nabité vlastnostmi, které nabízejí pomoc v boji proti nemocem, hlídají váš pas a zvyšují imunitu. A navíc je zábavné je jíst!

  • Suroviny: červené a žluté papriky, cibule, cukety, houby, špíz, panenský olej
  • Suroviny pro omáčku: jalapeño, koriandr, řecký jogurt, limetková šťáva

Pokyny:

Připravte jalapeño. Zahřejte plamen na středně vysokou teplotu. Jalapeño opékejte na plameni, dokud zcela nezuhelnatí, 3 až 4 minuty. Když je dostatečně chladná, oloupejte ji a zbavte stonku a semen. Vložte jalapeño do mixéru vedle koriandru, jogurtu a limetkové šťávy. Rozmixujte do hladka. Uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraveno k použití.

Připravte uzenou jalapeño. Smíchejte jogurt, nasekané papričky chipotle a omáčku adobo. Uchovávejte v chladničce, dokud nebude připravena k použití.

Připravte zeleninové kebaby. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Zeleninu rovnoměrně rozdělte podle libosti a navlékněte na tyčinky. Zeleninu jemně potřete olejem. Každý konec tyčinky omotejte kouskem provazu, abyste předešli připálení. Grilujte kebaby, každou chvíli je otočte, dokud nebudou opečené a křehké, 10 až 15 minut. Podávejte se dvěma omáčkami.

Zelný salát Coleslaw jinak

Zelný salát na plameni? Opravdu, je to možné! Grilování zelí, kukuřice, paprik přináší kouřovou chuť, která je pro jihozápadní zelí typická. Když k tomu přidáte pikantní zálivku z receptu, dosáhnete chuťové dokonalosti.

Pokyny:

Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu. Polovinu zelí rozkrojte uprostřed na 4 části. Na plameni je opékejte asi 4 minuty z každé strany, dokud nejsou opečené. Papriku a kukuřici opékejte na plameni a jednou za čas je otočte – přibližně 10 minut nebo dokud nezuhelnatí. Na přípravu zálivky vyšlehejte limetkovou šťávu, olej, kmín, sůl a pepř. Zelí nakrájejte na tenké plátky a vložte do mísy. Oloupejte papriku. V tomto okamžiku ji nakrájejte na malé kousky a zbavte ji semínek a středu. Přidejte je do mísy. Z kukuřičného klasu odkrojte kousky a přidejte je do mísy. Salát pokapejte zálivkou a uvařte. Vše posypte šalotkou a koriandrem a podávejte.

Kousek gurmánství

S tímto receptem na pizzu s kuřecím pestem připravenou na plameni proměníte svou terasu v luxusní pizzerii. Považujte ho také za výchozí bod pro přípravu pizzového koláče na plameni. Vyzkoušejte odlišné přísady a rozšiřte tak své umění.

Zdroj info: health.clevelandclinic.org

Náhledové foto: Pixabay