Maso na pravý tatarák je drahé. Zkuste zajímavé náhražky

Pravý tatarák

Existují náhražky, které chutnají stejně dobře jako pravý tatarák, který může být pro mnohé lahůdkou. Zdeněk Pohlreich ho nejraději vytváří z hovězího zadního, svíčkové, falešné svíčkové nebo z roštěnce.

Nedrtí ho zbytečně na mlýnku, ale krájí ho ručně. Smíchá ho s kapary, worcestrovou omáčkou, kečupem, dijonskou hořčicí, žloutky a cibulí. Směs osolí a opepří a podává ji na česnekem potřeném opečeném chlebu. Nicméně v případě, že nemáte doma maso nebo jej nechcete ihned využít na tatarák, pokuste se o méně obvyklé, ale zároveň špičkové varianty.

Tataráček z červené řepy

Připravte si ingredience: 2 červené řepy, olivový olej, červenou cibuli, 3 stroužky česneku 1 lžíce rajčatové passaty, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl a pepř, opečený nebo celozrnný chléb, čerstvý kopr na ozdobu

Červenou řepu omyjte, vložte do přípravného pekáčku vyloženého pečícím papírem, potřete olejem a téměř 50 minut zahřívejte v předehřáté troubě při 180 °C. Po upečení nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a česnek rozmělněte na prášek. Červenou řepu nakrájejte nadrobno nebo na kostičky a krátce rozmixujte. Smíchejte v míse a přidejte passatu, worcestrovou omáčku, sůl a pepř. Rozmixujte, nechte vychladnout a falešný tataráček podávejte s opečeným chlebem posypaným čerstvým koprem.

Avokádový tataráček

Pro přípravu pokrmu budeme potřebovat následující ingredience: 2 avokáda, svazek jarních cibulek, malou cuketu, citronovou šťávu, sůl a pepř, opečený chléb a nová rajčata

Avokáda omyjeme a zbavíme jadérek. Vydlabejte dužinu a nakrájejte ji na malé kousky. Cibuli nakrájejte najemno, přidejte i zelenou cibulku. Omytou cuketu rozmělníme nebo nakrájíme na malé kostičky. Vše smíchejte v míse, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř. Podávejte na opečeném celozrnném nebo bílém chlebu. Ozdobit budete moci kousky rajčat.

Lilek, houby nebo třeba ryby

Tatarák z lososa
Tatarák z lososa: Foto Pixabay

Tataráček lze připravit z čehokoli. Výjimečně rozšířený je tataráček z lilku, hub, zeleniny, brambor, jemného salámu, ryb nebo tvrdého sýra. Tvůrčím schopnostem a chuti se v kuchyni meze nekladou, proto se nenechte vyvést z míry a otestujte.

Zdroje info: ireceptar.cz, lidovky.cz

Náhledové foto: Pixabay