Kyselina listová: vitamín, který potřebují ještě nenarozené děti i dospělí

Kyselina listová v těhotenství

Kyselina listová je známá také jako vitamín B9. Má spoustu důležitých a nezastupitelných rolí v lidském těle, což je důvod, proč bychom ji měli užívat všichni – od nejmladších až po seniory. Není zapotřebí kupovat si ji jako doplněk stravy (výjimkou jsou těhotné ženy), pokud se zaměříte na zdravý a vyvážený jídelníček. Těhotné ženy (stejně tak ženy, které se snaží otěhotnět) by se měly na příjem tohoto vitamínu zaměřit především. Není bez důvodu, že všechny těhotenské vitamíny tento vitamín obsahují.

Zdraví srdce

Těhotné ženy užívají kyselinu listovou zejména v prvním trimestru ve formě doplňků stravy, především proto, aby zabránily defektům neurální trubice. Pro embryo a později plod je kyselina listová důležitá z hlediska jejich správného růstu. Nedostatek kyseliny listové v těle je spojován s kardiovaskulárními chorobami. Naopak dostatečné množství vede ke snížení rizika srdečního infarktu, mrtvice a aterosklerózy.

Kyselina listová

Foto: Pixabay

Nervový systém

Kyselina listová se podílí na tvorbě červených krvinek a také určuje správné fungování nervového systému. Působí proti vzniku špatné nálady a depresí. Snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a psychotických poruch.

Nedostatek a přebytek kyseliny listové

Určité množství kyseliny listové získáváte ze stravy (zejména u tmavě zelené zeleniny), někteří lidé se obrací také na doplňky stravy. Ty jsou poměrně levné a patří mezi pohodlný zdroj tohoto vitamínu. Nedostatek kyseliny listové znamená vyšší riziko rozvoje vrozených vad plodu a potratu. Proto jej užívají ženy již před otěhotněním, v průběhu těhotenství, a také v šestinedělí. U netěhotných vede nedostatek kyseliny listové k rozvoji megaloblastické anémie (onemocnění, které má za následek příliš málo nebo nekvalitních červených krvinek), leukopenie (příliš málo leukocytů), trombocytopenie a již zmíněných kardiovaskulárních onemocnění. Oproti tomu se nadbytek projevuje hůře fungujícím imunitním systémem.

Zdroje kyseliny listové

Kyselina listová je obsažena zejména v rostlinných produktech: hlávkový salát, špenát, petržel a celer, dále v brokolici, zelí, růžičkové kapustě a květáku. Pozor na tepelnou úpravu, ta snižuje obsah kyseliny listové v zelenině. Dalšími zdroji jsou zrna, ořechy, celozrnný chléb a citrusy. Mezi živočišné zdroje pak patří játra, vejce, sýr a kvasnice.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-kwas-foliowy-witamina-wazna-na-kazdym-etapie-zycia,nId,5634749

Foto: Pixabay