Komu hrozí ztučnění jater i bez alkoholu

Ztučnění jater nemusí být způsobené pouze konzumací alkoholu, ale může k němu dojít i kvůli jiným příčinám. Podívejte se, jaké skupiny lidí jsou více ohrožené a co patří mezi rizikové faktory právě pro rozvoj nealkoholového ztučnění jater.

Co ohrožuje zdraví jater

Játra představují velmi důležitý orgán v lidském těle. Jejich úkolem je filtrace a zachytávání potenciálních škodlivin. Pokud játra nefungují správně, může být ohrožen dokonce celý život. Zároveň je potřeba o zdraví jater pečovat průběžně a pravidelně, kdy rozhodně nejlepší je prevence. Játra velmi trpí při nadužívání alkoholu, což může být i příčina běžného ztučnění jater právě v důsledku alkoholismu. Kromě toho se však na zdraví jater negativně podepisuje také stres, obezita, cukrovka nebo užívání některých dlouhodobých léků.

Rizika pro rozvinutí nealkoholového ztučnění jater

Hromadění tuku na játrech bez konzumace alkoholu bohužel existuje a v poslední době se dokonce jedná o poměrně rozsáhlý problém, který se dotýká celé řady skupin lidí. Podle aktuálních dat se dokonce uvádí, že až 25 % populace může být postiženo nealkoholovým ztučněním jater. Příčinou je přitom především porucha metabolismu tuků. Ty se tak ukládají právě do jater, ale například i do cév, které mohou v krajním případě ohrozit až ucpáním.

Foto: Pixabay

Pro odtučnění je zásadní zdravý životní styl

Pokud se přeci jenom dostanete do stavu, kdy budou vaše játra diagnostikovaná jako ztučnělá, dá se s tím něco dělat. Jaterní buňky mají velmi dobrou schopnost regenerace, jen jim budete muset trochu pomoci. A to konkrétně především zdravým životním stylem vedoucím ke snížení hmotnosti či zmírnění problémů s cukrovkou. Důležitá je striktní absence alkoholu a dodržování speciální jaterní diety, která vylučuje potraviny zvláště náročné na zpracování. Při potížích s játry mohou pomáhat i bylinky, a to konkrétně například ostropestřec mariánský či nejrůznější doplňky stravy využívající právě výtažky z této byliny.

Zdroj: https://www.benu.cz/nealkoholove-ztucneni-jater-hrozi-i-vam a https://www.prozeny.cz/clanek/jatra-neposkozuje-jen-alkohol-jak-poznat-steatozu-67139

Náhledové foto: Pixabay