Jídlem proti bolestem: potraviny, které pomáhají od zánětů

Losos

Záněty mohou způsobit bolesti v nejrůznějších částech těla. Tyto bolesti mohou velmi ovlivnit celý náš den – a to nepříznivě a na dlouhou dobu. Zatímco existuje celá řada potravin, která záněty ještě zhoršuje, na druhé straně jsou však také „záchranné“ potraviny. Když je budeme pravidelně konzumovat, můžeme se zbavit i dlouhodobějších zánětů, které se nám vracely. Jaké jídlo bychom tedy měli jíst?

Záněty je třeba léčit

Příčiny zánětu mohou být různé, pravdou ale je, že jsou vždy velmi bolestivé. Pokud několik dní pociťujete bolest určité části vašeho těla, je načase navštívit lékaře. Pokud se totiž jedná o zánět, který byste jen tak přešli bez léčby, hrozí riziko, že na tyto bolesti začnete trpět chronicky. Kromě bolesti je pro zánět typický otok a snížená pohyblivost. Potraviny, které jsou níže vyjmenovány nelze považovat za plnohodnotnou léčbu. Slouží na podporu imunity a jako prevence proti zácpám.

Olivový olej

Čím je olivový olej kvalitnější, tím lepší protizánětlivé vlastnosti má. Obsahuje totiž látku, která brání produkci enzymů, jež vyvolávají záněty. Olivový olej můžete využít jednak jako potravinu, jednak také ve formě masážního oleje. Při masáži dokáže snížit otok i bolestivost.

Olivový olej

Foto: Pixabay

Česnek

Česnek je známý pro své antimikrobiální a antivirové vlastnosti. Považujeme jej za superpotravinu, která je plná antioxidantů, díky čemuž nás dokáže ochránit od celé řady zdravotních problémů. Posiluje také imunitní systém. Vzhledem k obsahu síry dokáže působit také jako prevence vzniku zánětů. Kromě toho také zmírňuje bolesti – nastrouhaný v gáze jej můžeme přiložit na bolestivé místo. Využít jej můžete syrový, součástí pokrmů a také ve formě oleje.

Losos

Potraviny, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, jsou dobré jako prevence před vznikem zánětů. Snižují totiž počet cytokinů v těle, které jsou zodpovědné za vznik zánětů. Omega-3 mastné kyseliny obsahuje losos, makrela, tuňák nebo pstruh.

Zdroj: https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jedzenie-ktore-zapobiega-stanom-zapalnym-w-organizmie,nId,5704909

Foto: Pixabay