Jedovatý, přesto vyhledávaný – ucháč si ve Finsku běžně koupíte na tržišti

Ucháč obecný

Ucháč obecný (Gyromitra esculenta) je tak trochu záškodnická houba. Je silně jedovatý, ovšem příznaky otravy nastupují až poměrně dlouhou dobu po konzumaci. Není divu, že se mu ještě nedávno říkalo ucháč jedlý a patřil mezi vyhledávané kulinářské lahůdky.

Při sběru je navíc poměrně snadné si ho splést s velmi podobně vyhlížející jedlou houbou – ucháčem obrovským (Gyromitra gigas). Bohužel nemusíte vůbec poznat, že jste se při sběru dopustili záměny – ne všichni houbaři mají totiž po požití jedovatého ucháče potíže. Je to vysvětlováno různou koncentrací jedovatých látek v plodnicích i tím, že se v organismu postupně kumulují. Čím víc hub tedy sníte, tím pravděpodobněji se potíže dostaví. Vše může skončit až jaterním komatem a smrtí.

ucháč obrovský

Ucháč obrovský: Zdroj obrázku Pixabay.com

Ve Finsku můžete naletět snadno

U nás je prodej této houby zakázán, ovšem například ve Finsku (i jiných zemích) patří mezi vyhledávané lahůdky. Její sušené a čerstvé plodnice jsou k dostání na tržnicích i v obchodech (tam obvykle v konzervách).

Houby

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Všude je sice uvedeno poměrně výrazné varování, leckdy i s vysvětlujícími piktogramy, přesto však není jedovatá houba právě tím, co bychom běžně na pultech obchodů očekávali.

Důležitá je zejména správná úprava

Za problémy konzumentů stojí látka zvaná gyromitrin, jež se v našem organismu rozkládá na vysoce toxický methylhydrazin. Většina se dá zničit varem. U ucháče obecného je tedy nutné znát přesný postup přípravy i množství, které si v jednom pokrmu můžete dopřát. Pro amatérské kuchaře tak rozhodně vhodný není.

Měli byste vědět: Podobně jako Finsko je na tom například i Švédsko. Ve zdejších lesích se ucháče běžně vyskytují, stejně jako na jídelníčku místních obyvatel.

Ucháč obecný: Zdroj náhledového obrázku wikimedia.commons.org

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.