Jak podpořit dobrou náladu? Pomohou tyto potraviny

Způsob stravovaní může mít značný vliv na to, jak se cítíme. Mezi potraviny, které mohou negativně ovlivnit nejen naši náladu patří především rafinované cukry či průmyslově zpracované produkty. Jaké potraviny bychom tedy měli začít konzumovat, pokud se chceme cítit lépe?

Potraviny obsahující hořčík

Hořčík napomáhá tvorbě serotoninu – hormonu štěstí a dobré nálady. Mezi potraviny s obsahem tohoto minerálu se řadí například banány, luštěniny, ořechy, kakao či celozrnné výrobky. Při velkém fyzickém či psychickém vypětí se vyplatí zařadit i doplňky stravy s obsahem tohoto minerálu.

Potraviny s obsahem L-tryptofanu

Tato aminokyselina stejně jako hořčík podporuje tvorbu serotoninu. Lidské tělo není schopné si ji samo vytvořit, je tedy nutné ji získávat z potravy. Aminokyselina tryptofan se nachází v banánech, slunečnicových semínkách a v ořeších. 

Potraviny obsahující vitamíny skupiny B

Do této skupiny se řadí i kyselina listová. Zmíněné vitamíny jsou obsaženy například v mase, sýrech, kvasnicích či v listové zelenině. Na dostatečnou konzumaci všech potřebných vitamínů skupiny B si musí dávat pozor především vegani a vegetariáni, protože některé z těchto látek se vyskytují hlavně v masných a živočišných produktech.

Potraviny bohaté na zdravé tuky

Omega-3 mastné kyseliny podporují správnou činnost mozku a pomáhají bojovat proti stavům deprese. Bohatým zdrojem zdravých tuků jsou mastné ryby jako jsou losos či makrela. Dále se doporučuje konzumace ořechů a semínek.

Čokoláda

Lékem na špatnou náladu může být i čokoláda s vysokým obsahem kakaa. S množstvím to ale nepřehánějme. Maximálně jeden řádek denně úplně postačí. Pokud si chceme dobrou náladu udržet, nesmíme zapomínat také na dostatek kvalitního spánku a pravidelný pohyb ideálně na čerstvém vzduchu.

Foto: Pixabay

Bylinky

Existuje spousta bylinek, které mají blahodárné účinky nejen na naši psychiku. Pro lepší spánek a uklidnění mysli se doporučuje například meduňka, heřmánek či levandule. Můžete vyzkoušet také třezalku, mateřídoušku či kozlík lékařský.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/mood-food

Náhledové foto: Pixabay