Houbové rizoto na český způsob : Překoná italské variace

Rizoto s houbami

Rizoto se může stát v českých rodinách rozšířeným receptem, protože z rýže, kterou má každý doma, a dalších ingrediencí a la „co dům dal“ dokážete vykouzlit opravdu špičkový oběd nebo lahodnou večeři.

Několik reálií o rizotu

Rizoto má svůj původ v severní Itálii, kde se rýže vyvíjí již od 10. století, protože má ideální klimatické podmínky. Pravé italské rizoto se od našeho českého rizota velmi liší. České variace se více podobají takzvanému džuvci neboli srbskému rizotu. Rizoto by mělo obsahovat kulatou bílou rýži, například carnaroli nebo arborio. Rýže se připravuje na másle, olivovém oleji nebo vývaru. Rizoto může navíc obsahovat bílé víno, sýr, maso, zeleninu, rybu, mořské plody nebo zeleninu. Rizoto má mít krémovou konzistenci. Itálie je prostě Itálie, ale ani české rizoto není k zahození.

Jak ho připravit z hub?

Jaké houby můžeme použít?

Nejlepší houby jsou praváky, ale skvěle budou navíc chutnat i hřiby modráky, křemenáče, klouzci nebo kozáky.

Houbové rizoto

Ingredience

  •       400 g hub
  •       cibule
  •       stroužek česneku
  •       1 lžíce másla
  •       300 g rýže (odrůda arborio nebo carnaroli)
  •       sůl
  •       1 l vývaru
  •       100 ml smetany na vaření
  •       nasekaná petrželka

Houby očistíme a nakrájíme na 2-3 cm široké řezy. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno (česnek navíc rozmačkáte). V misce rozpustíme 1 lžíci másla a cibuli s česnekem společně 2-3 minuty osmahneme na mírně teplém plameni.

Rizoto
Zdroj: Pixabay

Poté přidejte houby a 2 minuty je restujte. Osolte je a restujte další 3 minuty. Poté do hrnce přidejte rýži a přilijte ½ l vývaru. Promíchejte, přikryjte, nechte vařit za nízké teploty, občas rozmixujeme a podle potřeby zalijeme vývarem. Po zhruba čtvrt hodině přilijeme smetanu na vaření a přidejte lžíci másla, vařte ještě 3 minuty. Nakonec vypneme sporák, dochutíme nasekanou petrželkou a necháme chvíli dojít. Voila! Pokrm je připraven. Vychutnejte si ho.

Zdroje info: ireceptar.cz, aazdravi.cz

Náhledové foto: Pixabay