Hnědá rýže je ideální pro diabetiky a lidi s nadváhou

Hnědá rýže

Rýže je jedním z běžných pokrmů, který se nejčastěji podává jako příloha místo brambor. Je považována za výživu pro zdraví, proto je součástí znamenitých pokrmů, polévek, rizot a porcí zeleninových směsí, stejně jako sladkých nákypů a pudinků. Ideální je nahradit bílou rýži hnědou rýží, která je mnohem prospěšnější a může jako příloha nahradit brambory nebo těstoviny. Proč zařadit hnědou rýži do svého jídelníčku?

Hnědá rýže může nahradit bílou rýži

Jaký je rozdíl mezi bílou a hnědou rýží? Tyto dva sortimenty se liší chutí, tvarem a rozměry a svou roli hrají i zdravé hodnoty. Bílá rýže se používá častěji, protože je jednoduchá a rychle se připravuje, ale neobsahuje žádné prospěšné živiny. Hnědá rýže je nerafinovaná a obsahuje celá zrna, přičemž se odstraňují pouze vnější slupky. Tento druh rýže je důležitý pro své doplňky a minerální látky, mezi které patří hořčík, železo, mangan, zinek, vápník, selen a draslík. Kromě toho je zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu E a vitaminu K.

Dlouhodobější příprava a trávení

Hnědá rýže je připravena podobně jako bílá rýže a může ji zcela nahradit. Její příprava trvá déle a zahrnuje nižší glykemický index (cca 50-55) a následně dochází k postupnějšímu trávení. To může být výhoda, kterou potřebují diabetici, pro něž je postupné uvolňování vitální energie rozumnější pro vyrovnávání glukózy v krvi. Hnědá rýže je doporučována při hubnutí, protože obsahuje obrovské množství vlákniny, která zasytí na dlouhou dobu a následně nehrozí dojídání jídla.

Hnědá rýže 2
Foto: Pixabay

Perfektní bezlepková příloha

Hnědá rýže navíc oslovuje ty, kteří jsou na bezlepkovém jídelníčku závislí, nebo ty s celiakií, protože je skutečně bezlepková a zcela bezpečná pro střeva. Je navíc volbou pro kardiaky, protože snižuje špatný cholesterol a snižuje možnost vzniku cukrovky. V každém případě by se to s hnědou rýží nemělo přehánět, protože obsahuje fytovou kyselinu a mírně vysoké množství anorganického arzenu, který zvyšuje riziko rakoviny. Pro snížení obsahu arsenu je následně doporučováno vařit tento druh rýže v hojném množství vody (zhruba 5:1) a zrna před vařením musíte dobře propláchnout.

Zdroje info: ireceptar.cz, kulturistika.com

Náhledové foto: Pixabay