E 621 aneb glutaman sodný: Kde všude ho najdete a je pro lidský organismus zdravý?

Říkáte si někdy, proč je ta asijská kuchyně tolik dobrá? Možná to bude použitými ingrediencemi, zručností kuchařů nebo také zásluhou Glutasolu neboli glutamanu sodného, který zvyšuje intenzitu chuti pokrmu. Jak moc zdravá, či nezdravá je tato aminokyselina pro lidský organismus? Pojďme si o ní něco bližšího říct.

Přírodní produkt

Glutaman sodný není žádnou umělou látkou, ale přirozenou aminokyselinou, která je obsažená v živých organismech jako součást proteinů. Najdeme ho i v přírodní potravě – například v houbách, v parmezánu, rokfóru a ve zralých rajčatech. Ve vysoké koncentraci je v sójové omáčce, tolik oblíbené v asijské kuchyni. A také v polévkovém koření nebo v mořské řase Laminaria japonica, jež se už v 5. století používala v japonské kuchyni pro dochucování pokrmů.

Víte, že v roce 2000 byl objevený specifický receptor pro glutaman sodný, který umí rozpoznat jeho chuť? Už ale o téměř celé století dříve se o Glutasolu říkalo, že je pátou chutí – tzv. umami.

Glutasol se vyrábí i průmyslově

Průmyslově se Glutasol vyrábí z hydrolyzátu kvasinek. Jeho hlavní výhodou je schopnost několikanásobně zvýraznit chuť potravin. Díky němu tak může potravinářský průmysl vyrábět produkty horší kvality, protože přidaný Glutasol jejich chuť zlepší. V potravinách ho najdeme pod označením E 621. V současné době je však trendem ho do potravin nepřidávat. Přesto i v nich lze objevit stopy přírodního glutamanu sodného, když obsahují třeba kvasnicový výtažek, bílkovinný nebo sójový hydrolyzát. Takže tak snadno se Glutasolu nezbavíme.

Jak to tedy s Glutasolem vlastně je? Je zdravý, nebo ne?

Při běžné konzumaci v množství 120 mg Glutasolu na 1 kg tělesné hmotnosti je pravděpodobně bezpečný, protože ho lidský organismus umí metabolizovat. Některé studie ale potvrdily, že jeho konzumace potlačila pocit sytého žaludku, a vedla tak ke zvýšené konzumaci jídla a přejídání. Což rozhodně není nejzdravější a vede ke vzniku nadváhy nebo obezity. Glutasol by rozhodně neměly jíst malé děti do 3 let.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.