Čočka: dejte si obyčejnou luštěninu s neobyčejnými účinky!

Hnědá čočka

Čočka patří mezi nejpopulárnější druh luštěniny. Milují ji zejména vegetariáni, kteří díky ní získávají obrovské množství bílkovin. Připravit si ji můžeme na celou spoustu způsobů. A vybírat můžeme hned z několika druhů: hnědá, černá (beluga), červená či zelená čočka. Každá se může mírně lišit tím, jak se vaří a může se hodit k jiným pokrmům. Pravdou je, že všechny druhy čočky jsou nabité vitamíny, minerály a vlákninou. Neobsahují tuk ani cholesterol.

Čočka může chránit před nemocemi

Pravidelná konzumace čočky podporuje zdraví celého těla. Lidé, kteří se zaměřili na pravidelnou konzumaci těchto druhů luštěnin, méně trpěli na chronická onemocnění, jako je cukrovka, obezita, srdeční choroby a rakovina (včetně rakoviny prsu). Podle odborníků za to mohou polyfenoly obsažené v čočce. Ty mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Čočka má nízký glykemický index, což znamená, že sacharidy z ní se do krevního řečiště uvolňují postupně – nehrozí tedy náhlý nárůst cukru v krvi (který mimo jiné vede k chuti na sladké).

Zelená čočka

Foto: Pixabay

Nižší krevní tlak díky čočce

Čočka je dobrým zdrojem draslíku. Významným úkolem tohoto prvku je pozitivním způsobem ovlivňovat účinky soli, které vedou k vysokému krevnímu tlaku. Na půl šálku vařené čočky připadá asi 270 mg draslíku. Nízký krevní tlak je zajištěn také díky vysokému obsahu bílkovin, který se může stát náhražkou červeného masa. Je dobré čočku kombinovat s celozrnnými výrobky, protože obsahuje málo esenciálních aminokyselin (které si naše tělo neumí vyrobit, musí je přijmout z potravy).

Čočka a lepší kardiovaskulární zdraví

Kyselina listová, kterou čočka obsahuje, je důležitá pro zdraví vašeho srdce a navíc podporuje tvorbu červených krvinek. Obzvláště důležitá je pro těhotné ženy, protože napomáhá správnému vývoji plodu v děloze. Pro kardiovaskulární zdraví jsou důležité i další látky, jako je železo nebo vitamín B1 – a i ty jsou součástí čočky. Pravidelná konzumace čočky vede ke snížení špatného cholesterolu i krevního tlaku.

Čočka a boj proti únavě

Čočka obsahuje železo, což je prvek, který je důležitý k odvracení únavy. Lidé (častěji ženy) trpí nedostatkem železa, což se projevuje únavou a bledou pletí. Železo napomáhá výrobě hemoglobinu (barvivo červených krvinek), který přenáší kyslík do všech částí lidského těla. V půl šálku vařené čočky nalezneme asi 15 % doporučeného denního množství železa. Pro lepší vstřebávání železa je dobré kombinovat čočku se zdroji vitamínu C (rajčata, brambory, paprika, kapusta).

Lepší trávicí systém díky čočce

Čočka obsahuje vlákninu. Ta je extrémně důležitá pro správné fungování trávicího systému. Funguje například jako krmivo pro zdravé bakterie ve střevech a zpomaluje trávení. To vede k tomu, že sacharidy z potravy jsou vstřebávány postupně, takže nedochází k náhlému zvýšení cukru v krvi. Vlákniny zasycuje na delší dobu a může snížit riziko rakoviny střev. Je důležitá také pro imunitu člověka.

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-lentils/

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-lentils

Foto: Pixabay