Cibule a česnek jako nečekaní pomocníci při problémech se zuby – víme, jak je správně aplikovat

Česnek a cibule

Patří do čeledi amarylkovitých a nejčastěji si je spojujeme s chutnými kulinářskými výtvory. Ovšem jejich použití je mnohem, ale mnohem širší. Věděli jste například, že nám mohou skvěle pomoci se zánětem dásní nebo tvorbou nepříjemných váčků u kořenů zubů?

Na problémy se zuby se tradičně doporučuje šalvěj lékařská (Salvia officinalis), na některé obtíže je však „krátká“ i ona. Uplatní se zejména jako výplach při zánětech dásní nebo po náročnějších zákrocích v dutině ústní. Ovšem leckdy je lepší sáhnout po jiných bylinkách.

Trpíte často na váčky? Pomůže vám česnek

Česnek kuchyňský (Allium sativum), jež můžeme znát jako česnek setý, je perfektním adeptem na léčbu zubních váčků. Určitě je znáte – jde o bolestivé útvary naplněné hnisem, jež se utvoří na dásních nejčastěji v blízkosti kořene zubu. A co si s nimi počít? Především je potřeba potlačit zánětlivé procesy v jejich nitru.

K tomu vám pomůže právě česnek. Rozmačkejte ho, utřete se solí a vzniklou pastu přiložte na místo potíží. Bude pravděpodobně silně štípat a pálit, ale pokud vydržíte, stáhnou se problémy rychle do pozadí. Méně vážné váčky se zahojí do tří dnů při opakované aplikaci, s těmi většími budete muset velmi pravděpodobně přece jen k zubaři zaskočit.

Foto: Pixabay

Cibule pomůže i se zánětem dásní, buďte však opatrní

Na váčky pomáhá i rozžvýkání cibule kuchyňské (Allium cepa L.), případně stačí její plátek přiložit na postižené místo – opět několikrát denně. A žvýkání syrové cibule ráno a večer nám může pomoci i v boji se zánětem dásní. Ovšem pozor – jestliže by se u vás začervenání a bolestivost spíše zhoršovaly, pak od této praktiky upusťte. Ne každý totiž léčbu cibulí snáší právě dobře. Rozžvýkanou cibuli nepolykejte, nemusela by vám udělat dobře na žaludek.

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.