Chudokrevnost: Léčba patří do rukou lékaře, železo lze ale dodat tělu i vhodnou stravou

Když je v krvi snížená koncentrace hemoglobinu, vzniká anémie neboli chudokrevnost. V důsledku tohoto se tkáním dostává méně kyslíku, což se projeví také v tělesných obtížích, které se s anémií pojí. Jaké potraviny obsahují nejvíce železa?

Jak poznat, že jste chudokrevní

U anémie se vyskytují nespecifické příznaky – únava, slabost, malá výkonnost a slabost, závratě i pískání v uších, může se objevit porucha soustředění nebo chuti k jídlu, dušnost po námaze či plynatost. Často bývá bledá pokožka a sliznice. Chudokrevnost se zjistí rozborem krve u lékaře a také léčba patří do ruko lékaře, který by měl zjistit její příčinu. Železo ovšem lze dodávat lidskému organismu také vhodnou stravou.

Luštěniny, jáhly

V prevenci anémie důležitou roli při stravování hrají luštěniny, které jsou bohaté na železo. Zejména čočka a bílé fazole ho obsahují hodně. Výborné jsou také jáhly a sladké i slané pokrmy z nich připravené. Je poměrně škoda, že rýže vytlačila jáhly z českého jídelníčku, protože je směle lze připravit i jako přílohu k masu. Posilující, snadno stravitelná a výživná je červená řepa, která podporuje tvorbu červených krvinek. Co třeba si připravit šťávu z červené řepy smíchanou se šťávou z jablek?

Jahody jsou bohaté na železo. Foto: Pixabay

Ořechy, pistácie, šípkový čaj

Krvetvorbu zlepšuje také konzumace rajčat, cibule či pórku. Dokonce i pažitka a zelená petrželka mají vysoký obsah železa a vitamínu C, který podporuje vstřebávání železa do krve. Nyní je před námi sezóna jahod, takže směle do jejich konzumace – na železo jsou také bohaté. Stejně tak působí meruňky, pomeranče, jablka a ostružiny. Významnou roli v prevenci anémie hrají i ořechy, mandle, pistácie nebo para ořechy, protože podporují tvoření krve v kostní dřeni. V jídelníčku při chudokrevnosti by neměly chybět ani sezamová nebo dýňová semena a účinný je i šípkový čaj.

Po jídle, které obsahovalo vysoké množství železa, není vhodné pít černou kávu. Kofein totiž brání vstřebávání tohoto prvku do krve.

Fazole. Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.