Červená řepa: pomáhá při hubnutí, vysokém tlaku i cukrovce

Červená řepa

Červená řepa má celou spoustu zajímavých vlastností. Zatímco ji jíme většinou jen jako nakládanou, existuje celá řada receptů – sladkých i slaných – ve kterých ji můžete upotřebit. Svou barvu získává řepa díky přírodnímu rostlinnému pigmentu, který vykazuje antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Antioxidanty chrání buňky před poškozením a mohou snížit riziko takových onemocnění, jako jsou srdeční choroby či rakovina. Obsahuje jen velmi málo kalorií, ale celou spoustu důležitých živin.

Červená řepa pro hubnutí

Vzhledem k nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu živin se jedná o skvělou potravinu, kterou by do svého jídelníčku měli zařadit lidé, kteří chtějí zhubnout. Výhodou je také vysoký obsah vlákniny. Ta pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi tím, že zpomaluje trávení. Díky tomu se nemusíme obávat náhlých výkyvů, kdy hladina cukru vzroste rychle po jídle a pak náhle padá. Vláknina pomáhá udržovat zdravou váhu, protože zasycuje na delší dobu. Taktéž snižuje hladinu cholesterolu a funguje jako kartáč střev. Pravidelná konzumace vlákniny vede ke snížení takových onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva nebo kardiovaskulární choroby.

Salát z červené řepy

Foto: Pixabay

Červená řepa recepty

Zde jsou návrhy, jak můžete svou řepu použít zajímavějším způsobem:

  • Pomazánka z červené řepy: 250 g vařené nebo pečené červené řepy nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s 50 g namletých vlašských ořechů. Přidejte 3 stroužky prolisovaného česneku, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy a osolte a opepřete podle chuti. Před podáváním nechte uležet.
  • Salát z červené řepy: 300 g pečené červené řepy oloupeme a nastrouháme do mísy. Můžeme ji také nakrájet na malé kostičky. Přimícháme k ní jednu cibuli a 200 g nakládaných okurek – oboje nakrájené najemno. Poté ještě přidáme 150 g majonézy (popřípadě zakysané smetany nebo kombinace obojího). Promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
  • Polévka z červené řepy: 700 g červené řepy, 200 g brambor a 1 cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Restujeme 10 minut na 2 lžících olivového oleje. Poté zalijeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme 20 minut nebo doměkka. Rozmixujeme na jemný krém, ochutíme solí a pepřem a 2 lžícemi vinného octa. Podáváme ozdobené lžící zakysané smetany a zasypané koprem.
  • Nakládaná červená řepa: asi 8 kg červené řepy neloupejte, jen odkrojte vrchní a spodní část. Vařte asi 45 minut do měkka. Po vychladnutí nakrájejte na kostičky, kolečka nebo hranolky. Naplňte jí sklenice a zalijte oblíbeným lákem (svařte například 2,5 l vody, 700 ml octa, 130 g cukru krupice, 90 g soli, 1 lžičku kuliček nového koření a 1 lžičku kuliček celého pepře, 4 bobkové listy a 1 lžičku fenyklu).

Zdroje info:

https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-beets/

https://www.apetitonline.cz/recept/pomazanka-z-cervene-repy

https://www.recepty.cz/recept/jednoduchy-salat-z-cervene-repy-2-157229

https://fresh.iprima.cz/polevka-z-cervene-repy

https://prima-receptar.cz/nejlepsi-nakladana-cervena-repa/

Foto: Pixabay