Bolesti a křeče svalů, srdeční arytmie, potíže s dýcháním – příčinou může být nedostatek tohoto prvku

Arytmie

Draslík je velice důležitý prvek, který naše tělo potřebuje. Odpovídá například za hospodaření s vodou v našem těle. Je na něm závislé ale také kardiovaskulární zdraví. Nedostatek draslíku vede k mnohým problémům, jako je třeba srdeční arytmie, problémy s krevním tlakem, slabost těla, bolesti a křeče svalstva, potíže s dýcháním a dokonce zažívací potíže. Stav, kdy je v těle nedostatek draslíku, se označuje jako hypokalémie.

Kolik draslíku je potřeba?

Normální koncentrace draslíku v krevním séru je 3,7-5,3 mmol/l. Jestliže je množství v krvi nižší než 3,6 mmol/l, pak může vzniknout hypokalémie. Pokud bychom chtěli definovat, jaké množství draslíku denně je potřeba, museli bychom přihlédnout k věku a tělesné hmotnosti osob:

  • Kojenci do pátého měsíce – asi 400 mg.
  • Děti od pátého do dvanáctého měsíce – asi 700 mg.
  • Děti ve věku 1 až 3 roky – 2 400 mg.
  • Děti ve věku 4 až 6 let – 3 100 mg.
  • Děti od 7 do 9 let – 3 700 mg.
  • Děti ve věku od 10 do 12 let – 4 100 mg.
  • Dospívající a dospělí – 4 700 mg.
  • Kojící ženy – 5 100 mg.

Také nadbytek draslíku (hyperkalémie) je závažný zdravotní stav, který může způsobit svalovou paralýzu, arytmii (vyvolat může i zástavu srdce), mravenčení, závratě, problémy s rovnováhou, problémy s koordinací.

Křeč

Foto: Pixabay

Příznaky nedostatku draslíku

Na začátku se nedostatek draslíku projevuje cukáním očních víček. S postupem času dochází k srdeční arytmii nebo ke zvýšení krevního tlaku. Následně se začíná projevovat ospalost a únava a dochází také k poruchám funkce ledvin a střev. Mezi velmi ohrožené patří lidé s podvýživou (nebo držící drastické diety), nadužívající alkohol, ženy v období kojení a diabetici. Postižení mohou být také podráždění, projevovat se může plynatost a zácpa, otoky paží a nohou, mdloby.

Zdroj draslíku

Draslík je obsažen zejména v ovoci. Dobrým zdrojem jsou například banány, citrusy, sušené ovoce (meruňky a rozinky). Také některé druhy zeleniny, jako jsou rajčata či brambory, patří mezi zdroje draslíku. Dále lze využít ořechy, brokolici, sezamová semínka, červenou řepu, avokádo, celozrnné výrobky (krupice, obiloviny, otruby), chléb (nejlépe žitný), luštěniny, kakao a čokoláda, ryby, maso a masné výrobky, houby, mléko a mléčné výrobky.

Zdroj: https://wylecz.to/choroby-krwi/hipokaliemia/

Foto: Pixabay