Alergie či intolerance potravin? Jsou mezi nimi rozdíly…

Alergie

Alergie na potraviny a intolerance mohou být často zaměňovány. Není divu, mají mnohdy podobné příznaky. Řada podnětů nás dokáže upozornit na nevhodnost konzumace určitých potravin. Může být ovšem těžké rozeznat, zda-li se jedná o alergii či intoleranci. V čem se však tyto dvě onemocnění liší?

I když jsou si alergie a intolerance podobné, působí jinak na lidský organismus. Samozřejmě nám způsobují různé obtíže, které je nutné řešit. Při každém onemocnění reaguje naše tělo určitým způsobem na různé látky v potravinách. Někdy mohou být příznaky velmi mírné, jindy mohou významně ovlivnit náš zdravotní stav. Jak se nejčastěji projevují a které potraviny je nejčastěji spouštějí?

 

Zásadní rozdíl mezi alergií na potraviny a intolerancí

Potravinová alergie je nepřiměřenou reakcí imunitního systému. Ta může být vyvolána i malým množstvím alergenu. V některých případech může dokonce i ohrozit na životě, protože nepřiměřené reakce může vést k rozvoji anafylaktického šoku.

Naproti tomu potravinová intolerance, označována také jako nesnášenlivost, je řazena mezi metabolické poruchy. Což v podstatě znamená, že tělo není, díky určitým chybějícím látkám, schopno zpracovat konkrétní potravinu. Reakce organismu jsou různé, většinou závislé na množství zkonzumované potraviny.

AlergieFoto: Pixabay

 

Zásadní rozdíl mezi alergií a intolerancí je tedy takový, že v případě intolerance potraviny existuje určitá míra tolerance množství, které lze zkonzumovat (u každého jedince může být toto množství jiné). Výjimkou je celiakie, u které stačí zkonzumovat malé množství lepku k vyvolání obtíží.vV případě alergie tělo mnohdy reaguje již při velmi malém množství dané potraviny. 

 

Příznaky potravinové alergie a nejčastější alergeny

Příznaky alergie na potraviny se liší člověk od člověka. Zatím co u někoho může být reakce velmi mírná, někoho jiného může například i ohrozit na životě. Každý z nás reaguje na alergen jinak. Existují samozřejmě poměrně běžné a časté příznaky. Mezi ty řadíme například:

  • otok
  • vyrážku
  • pálení či mravenčení ve rtech a ústech
  • rýmu
  • slzení či zarudnutí očí
  • nevolnost
  • ztížené dýchání

 

Alergické potíže může v podstatě vyvolat jakákoliv potravina. Každý organismus totiž funguje jinak. Mezi nejčastější alergeny ovšem řadíme:

  • ořechy
  • vejce
  • kravské mléko
  • korýše
  • pšenici
  • sóju
  • ryby

 

OřechyFoto: Pixabay

 

Příznaky potravinové intolerance

Intolerance určitých potravin je zajisté velmi nepříjemnou záležitostí a ze strany konkrétní osoby vyžaduje hlídání jejich konzumace. Mezi nejčastější příznaky potravinové intolerance řadíme:

  • zvracení
  • průjmy
  • bolesti břicha a plynatost
  • únavu
  • chudokrevnost
  • mohou se objevit i bolesti hlavy, úbytek hmotnosti a další potíže

 

Intoleranci může rovněž způsobovat obrovské množství potravin. Nejčastěji ji způsobují tyto potraviny:

  • mléčné výrobky
  • vejce
  • pšenice
  • kvasnice

 

S léčbou pomůže alergolog či imunolog

Příznaky alergie či intolerance lze samozřejmě zmírnit nejrůznějšími léky. Obecně je vhodné se vyhýbat konzumaci potravin, které nám způsobují potíže. Potvrdit či vyvrátit alergii nebo intoleranci nám pomůže alergolog či imunolog. Lékař provede nejrůznější testy, které odhalí, zda se skutečně jedná o jedno z těchto onemocnění a případně doporučí vhodný postup léčby či mírnění příznaků.

 

V případě zdravotních obtíží je v tomto případě více než vhodné vyhledat co nejdříve lékaře, který doporučí vhodnou léčbu a zároveň vám poskytne veškeré potřebné informace, které se onemocnění týkají.

 

 

 

Zdroj info: https://www.medicalnewstoday.com/articles/14384

Zdroj info: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Alergie-nebo-intolerance—znate-rozdil__s10012x8228.html

 

Náhledové foto: Pikwizard

Oblast zdraví mě zajímá a ráda se podělím o své poznatky.